Brf Karl XI Norra 23


Copyright © 2012 Web UP. All Rights Reserved.
Hem            På gång            Att bo i vårt hus            Historia            Styrelsen            Foto
Systembolaget Karlsgatan 1955                                            Stadsteatern
Prästgatan/Prästagården                                        Bruksgatan                                    Korsningen Karlsgatan/Prästgatan/Bruksgatan.
Brf Karl XI Norra 23, Brf, Bostadsrättsförening, Karl XI, Norra 23, Helsingborg, Karlsgatan, 3-5
Bostadsföreningen Karl XI norra 23 bildades 2010-11-24 och köpte fastigheten med adress Karlsgatan 3-5, 2011-06-30.

Karlsgatan anlades 1904-05. Många hantverksgårdar som då fanns fick rivas, den största var Carl Christians Trapps garveri. Området kring nuvarande Karlsgatan dolde många oaser pga att bebyggelsen var låg och solen kunde driva på växtligheten och berömda var de fina mullbärsträden.

Karlsgatan kallades för ”Träkubbagatan” därför att man gjort ytbeläggningen av träkubb i stället för av sten. Det berättas att det var som att gå på parkettgolv och att kärrorna med sina järnhjul knappast hördes när de kom.

Det dröjde ett tag innan byggnationen längs den framdragna gatan kom igång. Biografen Röda Kvarn tillhörde de första. Det var först under 1930-talet som gatan började bebyggas för att få den form den har idag.

Fastigheten Karlsgatan 3-5 byggdes 1936-37. Arkitekt var Filip Lundgren och Byggmästare Henry Lundstedt. Det var en enkel funkisbyggnad i fem våningar med murade fasader i gult tegel i munkförband med springande kopp och typiska perspektivfönster med fyra lufter och breda plåtklädda balkonger. Byggherre var Lundgren&Lundstedt J:or Byggnadsfirma.

Vill du veta lite mer om husen i city finns det här.

I fastigheten fanns förr bl.a. Systembolaget och Marks Golv.

Idag finns det 19 lägenheter och 4 lokaler i fastigheten. Lokalerna hyrs av Öresundsboden, Sham Butik, Nytt & Bytt och Pauline Lindberg.
Brf Karl XI Norra 23


Välkommen till

Brf Karl XI Norra 23

Karlsgatan 3-5

Helsingborg